NOTICIES

L'Ebre mira cap a la sembra en sec de l'arròs per combatre el cargol poma

 Una jornada mostra els resultats de la primera campanya de l'arròs amb camps sembrats sense inundació

 La salinitat, a tenir en compte en el futur

  • Més de 200 persones van participar ahir a la jornada, a diferents camps experimentals. Foto: L'EBRE.

“De l'1 al 10, un 8 i, després de segar, potser ho superarem.” Amb 550 hectàrees dedicades al cultiu de l'arròs entre Amposta i Deltebre, el productor Josep Franch lluita des de fa anys contra un enemic principalment: el cargol poma. Enguany, en 30 hectàrees ha aplicat un mètode que podria esdevenir una revolució al Delta, on es produeix el 20% de l'arròs que es consumeix a l'Estat espanyol: la sembra en sec.

“Ens hem oblidat de la problemàtica: el cargol poma és aquí al camp, però no importa”, explica Franch. A més, aquest canvi també ha suposat menys costos de producció. “No tenim tants problemes amb altres plagues, com ara els quironòmids –insecte–, ens ha suposat menys costos de maquinària i menys consum d'aigua, i els camps no tenen males herbes”, conclou. A les portes de la sega, Franch ho té clar: “L'any que ve ho aplicarem a la meitat dels camps.”

Com que els productors estan obligats a conviure amb l'espècie invasora, l'empresa Ebrecultius ha capitanejat aquesta prova pilot -en 90 de les 22.000 hectàrees d'arròs al Delta-, els resultats de la qual es van mostrar ahir en una jornada en diferents conreus del Delta que va tenir 200 participants, els quals, a més de descobrir diferents varietats, van poder veure una exposició de màquines de sembra en sec. “El sector hi està interessat, crec que pot ser una revolució i, en un futur, afegint-hi millores, es podria acabar fent perfectament a la meitat del Delta”, explica Carlos Fornós, gerent d'Ebrecultius.

Precisament, els problemes de salinitat en alguns camps i el condicionament dels terrenys seran aspectes a tenir en compte la campanya que ve. “No estem inventant res, intentem portar pràctiques de cultiu d'altres països i adaptar-les aquí”, conclou Fornós.

 

LA FRASE

Crec que pot ser una revolució i, en un futur, es podria acabar aplicant a la meitat del Delta
Carlos Fornós
GERENT D'EBRECULTIUS

LA XIFRA

90
hectàrees.
És la superfície on s'ha dut a terme la prova pilot, que s'ampliarà la campanya que ve.

Sembra sense inundació prèvia

El delta de l'Ebre ha estrenat en aquesta campanya de l'arròs, que està a punt de culminar, el sistema de sembra directa, sense la prèvia inundació dels camps. A través de maquinària especialitzada, a la primavera es va sembrar l'arròs a una profunditat d'entre tres i quatre centímetres. Així, la planta germina i treu l'ull sota terra, sense que el cargol poma se la pugui menjar. A més, en estar secs els camps, el cargol es manté a ratlla. En les 90 hectàrees de la prova pilot, s'ha treballat amb diferents varietats d'arròs, sòls i adobs. “A cada parcel·la hem experimentat amb diferents adobs, llavors –fúria, gleva i bomba–, dosis i tractaments”, comenta el productor Josep Franch.

Els arrossaires arrenquen la sembra en sec amb l’amenaça del cargol poma

El Govern destina 300.000 euros a la lluita contra aquesta espècie invasora, però els pagesos no hi confien gaire

Juan Carlos Fornós, en un dels seus camps d’arròs amb sembra en sec. FOTO: Joan Revillas

Juan Carlos Fornós, en un dels seus camps d’arròs amb sembra en sec. FOTO: Joan Revillas

El Govern ha aprovat el crèdit necessari que permetrà donar suport al grup ad hoc seleccionat per a la lluita contra el cargol poma i la conservació de la biodiversitat al Delta de l’Ebre, per un import total de 334.240 euros. Així ho va aprovar el Consell Executiu d’ahir al matí, tal com va anunciar la portaveu, Meritxell Budó. El grup està constituït per les comunitats de regants del delta de l’Ebre, organitzacions ambientalistes amb àmbit d’actuació a la zona, agrupacions de productors, administracions públiques i centres de recerca. Tot just aquesta setmana alguns arrossaires del delta de l’Ebre han començat la sembra en sec. Es tracta d’una tècnica de cultiu que es va començar a utilitzar el 2015, i que cada cop ha anat guanyant més protagonisme, aplicant-se a un nombre major d’hectàrees de camps d’arròs. La sembra en sec s’avança uns quinze o vint dies a la campanya habitual, que arrencarà amb la inundació dels arrossars dels dos marges del Delta cap al dia 20 d’abril. 

Aquest sistema està resultant una solució per mantenir a ratlla la plaga del cargol poma, que des del 2009 afecta greument el marge esquerre del Delta i en menor mesura també el marge dret. 

El cargol poma necessita aigua per sortir de sota terra, desenvolupar-se i començar a menjar les plantes que té al seu abast. Retardant la inundació dels camps uns dies s’evita que es mengi la planta de l’arròs quan està sortint. Quan finalment arriba l’aigua i surt el cargol, la planta de l’arròs ha crescut prou i és prou forta perquè la plaga no la pugui perjudicar. 

Per l’altra banda, els pagesos que continuen optant per la sembra amb aigua tradicional han d’estar constantment pendents que no els aparegui la plaga de cargol poma, revisant els terrenys cada dia molt acuradament, i aplicant-hi alguna solució en el moment exacte en què detecten algun exemplar. La saponina és el producte més efectiu i el que utilitzen la majoria de pagesos, però té un alt cost.
Avançar la sembra 

«El dia 18 i 23 d’abril començarem a inundar els camps, i deu dies després ja sortirà el cargol poma», explica el pagès i empresari d’Ebrecultius, Juan Carlos Fornós. 

Fornós ahir va començar la sembra en sec al 100% de les seues 35 hectàrees de camps d’arròs. El primer any, ara ja en fa cinc, va sembrar en sec per primera vegada en cinc hectàrees i davant dels bons resultats ha anat ampliant la mesura cada any a més hectàrees, fins enguany decidir sembrar només en sec.

«Sí que crec en aquest grup ad hoc que s’ha creat per controlar i erradicar la plaga del cargol poma al delta de l’Ebre. Ha d’estar regulat i em sembla bé. Però em sembla que no dóna uns resultats directes als pagesos. Haurien de tenir més en compte el sector, escoltar més els pagesos. És una llàstima. Diuen que hi haurà 300.000 euros, però al pagès potser n’arriben 25.000», considera Fornós.

«El futur»
Un altre pagès de Deltebre és Josep Franch, de només 22 anys. També tot just ahir començava la sembra en sec. Franch treballa sobre 800 hectàrees i a la meitat hi empra la sembra en sec. 

«Si volen invertir aquests diners en investigar amb un grup de treball de segur que estaran molt ben invertits. Però personalment penso que la solució és la sembra en sec, i és el que ens aportarà més fruits», considera. «La veritat és que tant de bo poguéssim fer-ho tot en sec, però hi ha terres massa fondes. Estem intentant-ho, i la part que en fem ens està anant bé». 

Els pagesos confien que la producció d’aquesta temporada siga com a mínim com la de l’any passat. «Però no com la del 2017, que va ser molt dolenta», coincideixen.